Nieuw Bloed (’10)

Dat het bloed kruipt waar het (niet) gaan kan, bewijst zangeres, actrice Emmelie Zipson: Haar familiegeschiedenis is er een van de Europese unie avant la lettre. In haar aderen kruipt (Joods)-Russisch, Pools, Oostenrijks en Engels bloed. Met dat internationale mengsel, brengt zij een bloedmooi liedjesprogramma, Nieuw Bloed. Een muzikale ontdekkingstocht door Emmelie’s verleden, heden en toekomst. Een pakkende raamvertelling met een keur aan verbale, muzikale en theatrale middelen waarin Emmelie haar verhaal vertelt, maar voornamelijk zingt. Emmelie laat het bloed spreken.

Emmelie Zipson is een theatrale wervelwind op hoge hakken: ze zingt als geen ander, ze vertelt alsof haar leven er letterlijk van afhangt en ze speelt net zo makkelijk de rol van Popov, de clown, als alle tragische zusters uit de toneelstukken van Anton Tsjechov bij elkaar. En als het moet nog allemaal tegelijk ook.

Maar niet alleen het muzikale talent van Emmelie is zo afwisselend als een treinreis door Rusland. Ook het bloed dat door haar aderen stroomt vertegenwoordigt een wonderlijke combinatie van temperamenten en nationaliteiten: (Joods)-Russisch, Pools, Oostenrijks, Engels maar ook Nederlands bloed.

“Emmelie spaart zichzelf en de wereld niet, danst de Trojka en zingt het Russisch volkslied staand op haar hoofd en laat zien dat de zoektocht naar jezelf en je wortels er een van ons allemaal is. Nieuw Bloed was één van de verrassingen van het Festival Boulevard in Den Bosch.”
(Castingnieuws)

Credits
Concept, spel en zang: Emmelie Zipson
Piano en arrangementen: Alberto Klein Goldewijk
Tekstbijdrage en coaching: Dennis van Galen
Eindregie: Tonje Langeveld
Decor: Nelly  Blessinga
Kostuumontwerp: Patricia Hofstede en Kim Jansen/Bravoure
Licht en geluid: Jorn Kortooms
Foto: Ilja Keizer
Flyerontwerp: Frank Buurman

Speellijst
2010
6 t/m 15 augustus – Festival Boulevard – Den Bosch
28 augustus – Uitmarkt – Amsterdam
3 september – Huiskamerfestival – Amsterdam
10 september – ’t Pand – Gorinchem
6 november – Storytelling Festival – Amsterdam

2011
14 januari – Theater Cameleon – Amsterdam
19 januari – Posttheater – Arnhem
29 januari – Wadway Theaterkerk – Hoorn
3 en 4 april – Apollo First Hotel – Amsterdam